Razgovori z Metko Zupančič, na voljo v podkastih ali neposredno na valovih Radia Slovenia

Še naprej velja prisrčno vabilo, da prisluhnete podkastu oddaje, ki se je na NOČNEM PROGRAMU PRVEGA PROGRAMA RADIA SLOVENIJA dogajala v živo 19.7.2023 —
PODKAST (pod datumom 19.7.2023): https://prvi.rtvslo.si/podkast/nocni-obisk/2847501/174974572
Ko se je iztekel torkov večer in se je začela sredina noč, sva se skoraj dve uri pogovarjali z Nado Vodušek.

Sreda, 19.7.2023 – takoj po polnočnih poročilih!

Naslov njene pripovedi Tisto neustavljivo stori prav to, kar obljublja: zapelje nas v neustavljivo, hlastno branje, dokler ne obrnemo zadnje strani. In potem nas povede v premišljevanje. O razumu in srcu, o moškem in ženski, o komunikaciji in o naravi samega neustavljivega. Metka Zupančič je avtobiografsko obarvano pripoved napisala leta 1998 v Guelphu v Kanadi. Izšla pa je leta 2020, pri pariški založbi L’Harmattan. Od pomladi lahko francoski L’envahissement beremo tudi v slovenskem jeziku. Profesorica francoske književnosti, predavateljica na ameriških in kanadskih univerzah, avtorica številnih znanstvenih del, popotnica po duhovnih svetovih, učiteljica joge, je pogosto globoko hvaležna glasu telesa, ki jo vodi in poučuje, ji omogoča vzpostavitev temeljev za razjasnitev in razvoj misli. Kod vse jo je vodilo življenje in delovanje od dni, ko je igrala flavto v pesmi Napisi padajo Tomaža Pengova – ob diplomi iz francoščine in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti, je, preden je spakirala kovček in odšla v svet, namreč diplomirala tudi iz flavte na ljubljanski Akademiji za glasbo. Nočni pogovor bo preplet vseh njenih ljubezni in spoznanj, pospremljen z glasbo, ki se ob književnosti in jogi pretaka skozi vsa poglavja njene življenjske zgodbe.

22.6.2023, 13:05

Razgledi in razmisleki: Dr. Metka Zupančič, avtorica knjige Tisto neustavljivo

Podkast: https://ars.rtvslo.si/podkast/razgledi-in-razmisleki/125576568/174967056

 

Doktorica Metka Zupančič (1950), profesorica francoske književnosti, je v sedemdesetih letih hkrati s študijem na Filozofski fakulteti v Ljubljani študirala na Akademiji za glasbo in je diplomirala kot flavtistka. Kmalu se je posvetila predvsem francoskemu novemu romanu, še posebej Claudu Simonu, prevedla dva romana tega nobelovca in leta 1988 doktorirala s tezo Orfizem in polifonija v delih Clauda Simona. Potem je svoja raziskovanja in poučevanje študentov nadaljevala na univerzah v Združenih državah in Kanadi in objavila tri avtorske monografije ter več knjig kot soavtorica in urednica, prevode in številne članke, eseje. Še vedno predava, zdaj tudi na Primorski univerzi, saj znova živi v Sloveniji. Leta 2020 je izšla njena prva leposlovna knjiga s slovenskim naslovom Tisto neustavljivo v Franciji, pred kratkim pa tudi v slovenskem prevodu Žive Čebulj pri založbi Hiša poezije v uredništvu Nadje Dobnik. Kaj je tisto neustavljivo v novi knjigi, pa tudi v življenju izjemne raziskovalke, avtorice doktorice Metke Zupančič izvemo v pogovoru s Tadejo Krečič.